Idag har jag varit en grym hemmafru! Jag hann med att laga två olika sorters mosmat, göra middag till mig och Erik, städa undan i köket, duscha och byta om inom loppet av 2h. Började kl. 15.45 och när kl. var 17.45 låg mosmaten i frysen och middagen och de tända ljusen stod framme på bordet när min underbare make kom hem :). Det är inte varje dag jag är en sådan stjärna vill jag lova, men idag så!
Här kommer bilderna på mosmaten följt av recepten. Det blev en nötfärsrätt och en torskrätt, baserade på samma grönsaksblandning så att du på enklast möjliga sätt kan laga båda rätterna samtidigt. Det tar ca. 2 h. att laga båda två.
Dessa råvaror behöver du:
Rotsakstorsk med gräddsås
400 g eko torsk
3 eko morötter
1 st eko kålrätter
2 st eko sötpotatis
2 dl vatten
1/2 dl eko grädde
1 msk osaltat smär
1 msk rapsolja
1/2 vitlöksklyfta
Rotsaksfärs med tomatsås
250 g eko nötfärs
3 eko morötter
1 st eko kålrätter
2 st eko sötpotatis
1/2 fpn eko krossade tomater
2 dl ångkokspad
1 msk osaltat smör
2 msk rapsolja
1 msk örtagård krydda
Ställ in 400 g fryst eko torsk med rapsolja ovanpå, i ugnen. Ca. 40 min. Ställ alarmet så att du inte glömmer bort den. Tänk på att du kommer att göra många saker samtidigt!
Skala och dela 6 st eko morötter, en stor 2 st eko kålrot och 4 st eko sötpotatis.
Ångkoka alla rotsakerna under lock tills de är al dente, ca. 20-30 min.
När rotsakerna har kokat halva sin koktid lägger du i 250 g fryst eko nötfärs i det kokande vattnet. Inte för hög värme! Om nötfärsen är tinad lägger du i den i vattnet först efter 2/3 av rotsakernas koktid.
På med rotsakerna över igen ovanpå nötfärsen. Låt rotsakerna ångkoka samtidigt som nötfärsen kokar, i ca. 5-10 min beroende på om nätfärsen är tinad eller fryst. När det är klart tar du av det från spisen!
Ta ut fisken ur ugnen om du inte redan gjort det. Mixa fisken med 2 dl vatten, 1/2 dl eko grädde, 1 msk osaltat smör och 1 msk rapsolja och 1/2 vitlöksklyfta.
Eftersom Leah ska ha lite bitar i sin mat nu så klipper jag rotsakerna i småbitar. Är ditt barn 0-8 mån mixar du rotsakerna tillsammans md fisken och de andra ingredienserna.
Ta fram 6 burkar och häll först i fisksåsen och sedan rotsakerna ovanpå.
Mixa allt! Klart!
Blanda nötfärsen med 1/2 fpn eko krossade tomater.
MIxa det tillsammans med 2 dl ångkokspad som färsen kokade i, 1 msk osaltat smör, 2 msk eko rapsolja och 1 msk örtagård krydda.
Ta fram 5 st plastburkar och blanda nötfärs såsen med andra hälften av rotsakerna.
Äntligen klart!
Efter 2 h arbete har vi då äntligen 11 st färdiga mosmatburkar, varav 5 nötfärs och 6 torsk at stoppa i frysen :).
Lycka till!
2 kommentarer:
Du är så duktig och påhittig, skulle köpa din mosbok på en gång om den fanns att köpa. Jag älskar att göra mat till Freja, just nu blir det massa olika grönsakspureér. Tänkte börj introducera protein nu, torsk. Är det bra att börja med eller ska man ta kyckling? Det är ju skonsamt för magen med fisk.. När kan man börja krydda? Typ färska örter, vitlök osv? Och när kan man börja göra smoothies alltså använda yoghurt eller grädde i maten?Kram
Tack Helena! Jättebra attprecis som du säger, börja med tosk eftersom det är milt för magen. Ge inte upp om hon inte tycker om det! Prova då istället med ett lite annorlunda recept av torsk eller lax. Efter det kan du gärna prova med kyckling och kött. Du kan börja använda lite mjölkprodukter i smoothies och ev till gröten el i matlagningen från 6 mån ålder. Du kan även testa att ha cocosmjölk och havremjölk i rätterna som komplement.
Kryddor kan du börja med redan frn det att barnen vant sig vid smakportioner egentligen. Testa vitlök, förska (ekologiska) kryddor, örtkryddor, paprika, curry mm. Låt din fantasi flöda men undvik helt kryddor med socker och salt i. Samt kstarka kryddor. Börja med lite i taget för en mild och fin smak på rätterna. Lycka till vännen! Kram kram
Skicka en kommentar