onsdag 15 juli 2009

5 tips för lyckad mos matlagning

Självklart är Hugo med i köket när jag lagar mat. Här tittar han nyfiket på vad mamma lägger i blendern, samtidigt som han har fullt sjå med att laga mat själv med sina köksredsakap som han har i sin alldeles egna kökslåda. Här kan han sitta länge och roa sig!


Eftersom jag lagar så mycket mat så tycker jag att det är viktigt att ha bra köksredskap. Den här blendern är super för mosmat. Självklart funkar det även med en vanlig stavmixer, men till de allra yngsta mosätarna så är en blender bättre eftersom moset blir slätare. I den här mixen är det ingredienserna till Currykycklingen som jag gjorde idag. Kyckling, böngroddar, champinjoner, bulgur, curry, ångkoksspad, solrosolja. Tomaterna som ni ser på bilden skulle vara till den andra kycklingrätten, vilket jag hade glömt, så dem fick jag ta ur precis innan jag körde igång blender. Tur för annars hade den andra rätten blivit Tomat- och basilikakyckling utan tomat ;).


Här silar jag bort kokspadet som blev när jag ångkokade kycklingen. Jag silade ner den i en skål så att jag kunde använda den till mixen sen. Så enkelt får jag min egna goda och hälsosamma buljong utan en massa konstiga tillsatser i.


Igår fm. passade jag på att laga en massa mosmat till Hugo samtidigt som jag förfinade recepten som ska vara med i kokboken. Jag känner verkligen att jag får utlopp för min kreativa sida när jag håller på med mat. Jag älskar tjusningen i att improvisera i stunden och låta känslan, doften, färgen och strukturen från råvarorna ta kommandot i min matlagning. Då blir det vad det blir, och det brukar faktiskt bli ganska bra.

För att man ska känna att man tycker att det är värt att lägga tid på att laga egen mat till sin bebis så måste man nog ha ett ganska så stort intresse för matlagning och tycka att det är kul att laga mat. Man bör nog också vara lite kreativ och komma på idéer och lösningar för hur man ska kunna göra det tillsammans med sin bebis. För det är inte helt enkelt att få tid och ork att lyckas med mosmaten samtidigt som man ska byta blöjor, trösta, söva, mata, städa mm. Därför råder jag er att följa de råd som jag staplar upp här nedan så att ni kan ta del av dem.

5 tips för lyckad mos matlagning:

· Gör i ordning en egen låda till bebisen i köket, där han kan ha sina egna köksleksaker i plast eller andra ofarliga kökssaker. Man kan antingen köpa köksleksaker i plast för barn på exempelvis Åhléns, alt. göra sina egna köksleksaker. Ta t. e. x en genomskinlig plastburk med förslutet lock och häll i lite makaroner. Det kan bebisen roa sig länge med att skaka och titta på.

· Ge bebisen lite plockgrönsaker som den kan pilla med och även stoppa i munnen utan att det är någon risk för att den sätter i halsen. T. e. x små fina ärtor.

· Lägg ut en stor vaxduk på golvet där du kan se bebisen samtidigt som du lagar mat. Vaxduken kan du lätt torka av med en trasa efteråt. Ge bebisen lite moskladd som den kan kladda med. Unna dig ett avbrott i matlagningen då du kan ägna lite tid åt att sätta dig ner och kladda tillsammans med din bebis. Visst, det blir lite att städa upp sedan men ni kommer att ha såå kul.

· Planera och strukturera din matlagning. Ta fram alla råvarorna (förutom kylvarorna) och förbered så mycket innan du sätter igång och börjar laga. Detta kan du passa på att göra du kan när du har lite egentid. Kanske när din bebis sover eller när pappan är hemma och delar på ansvaret.

· Sätt inte så höga krav på dig själv. Du måste inte ha 5-6 ingredienser i varje rätt (även om jag har det), utan gör det enkelt för dig och ha kul!

Självklart är det både roligast och enklast att laga mat när man inte stressad. Därför brukar jag låta Hugo vara med i köket när jag jobbar. Han har sin egen låda där med sina egna köks leksaker som han tycker det är så roligt att leka med. Han fick den lådan som är längst ut på hörnet in till köket, så att han sitter en bit ifrån mig och alla heta kastruller på spisen. Samtidigt som han har full uppsikt på vad jag gör. Han kan sitta där i minst en halvtimme och leka J. Men jag ska nog inte låta honom vara med och provsmaka under matlagning något mer för nar jag har gjort det ett par gånger har han blivit jätteledsen för att han får så lite. Det är oftast så gott att han vill ha en hel måltid! Han förstår ju såklart inte varför han måste vänta tills det är dags för mat. Men så länge jag inte låter honom provsmaka så går det jättebra. Som idag när jag gjorde två olika rätter, så kan jag ju spara lite utav varje så att han får smaka båda två sedan när det är dags för mat. Jag brukar försöka att döma av hans minspel om det är gott, ganska gott eller inte alls gott.
Jag gjorde två olika kycklingrätter idag, en Currykyckling och en Tomat- och basilikakyckling. Jag lägger endast ut bilderna den här gången, för jag måste ju spara en del recept till boken så att ni köper vår bok sedan när den är redo att publiceras;).


Inga kommentarer: